Wetenschapscafé in Tabloo

Met de steun van STORA, MONA en Tabloo stelde Wetenschapscafé Kempen een mooi jaarprogramma samen. Van kosmologie tot kwantumfysica, van dinosaurussen tot de diepe zee: het komt allemaal aan bod.

RESERVEER JE PLAATS(EN)

Wetenschapscafé: headerfoto transparant

Zes boeiende lezingen!

Ontdek hier het jaarprogramma

Elke lezing gaat door in Tabloo. Deelnemen is gratis, maar we vragen je wel om op voorhand in te schrijven. Zo weten we hoeveel stoelen we mogen klaarzetten! 
  • Wetenschapscafé: Thomas Hertog

    Het ontstaan van de tijd

    door Thomas Hertog

    Thomas Hertog neemt je mee op een wervelende ruimtereis. Tussen de zwarte gaten en de kosmische hologrammen door vertelt hij ook over zijn bijzondere vriendschap met Stephen Hawking, met wie hij werkte aan een vernieuwende theorie over het ontstaan van het heelal.

    25 september om 19.30 uur

    VOLZET

     

  • Wetenschapscafé: kwantumfysica

    Waarom niemand iets van kwantum begrijpt en iedereen er toch iets over moet weten.

    door Frank Verstraete en Céline Broeckaert

    Frank Verstraete en Céline Broeckaert vertellen het onwaarschijnlijke verhaal van de kwantumfysica. Niet vanuit een ivoren wiskundetoren, wel vanuit het perspectief van de wetenschappers die kwantum groot maakten. Een lezing voor durvers, want geen enkele andere theorie spreekt de intiuïtie zo tegen...

    12 december om 19.30 uur 

    VOLZET

  • Wetenschapscafé: in het spoor van de mens

    In het spoor van de mens

    door Dominique Adriaens

    Niets is geweldiger dan de mens. Maar hoe zijn we geworden wie we zijn? En waarom floreerden onze voorouders, terwijl andere mensensoorten uitstierven? In deze lezing gaan we op zoek naar de vergeten geschiedenis van de eerste mensen. Adriaens toont aan dat het menselijk lichaam zich laat lezen als een evolutionair boek, dat even complex is als spannend.

    23 januari 2025 om 19.30 uur

    VOLZET

  • Wetenschapscafé: De onbekende zee

    De onbekende zee

    door Jan Mees

    Jan Mees dompelt je onder in de verborgen pracht en complexe werking van de oceaan. Hij legt uit hoe de opwarming, verzuring, overbevissing en vervuiling van de oceaan ook de mens bedreigt. Toch is niet alles verloren: technologische revoluties bieden hoop, als we op tijd in actie komen.

    27 maart 2025 om 19.30 uur

  • Wetenschapscafé: Sintubin

    Denken als een berg

    door Manuel Sintubin 

    Geconfronteerd met de planetaire uitdagingen komt de onmacht van ons kortetermijndenken bloot te liggen. Sintubin legt uit waarom het volgens hem hoog tijd is om ons te bezinnen over onze erfenis en over de manier waarop we als mens meeschrijven aan de toekomst van onze planeet.

    24 april 2025 om 19.30 uur 

  • Wetenschapscafé: Dino's in kunst en wetenschap

    Dino's in kunst en wetenschap

    door Koen Stein

    In deze lezing graven we verhalen op over de spraakmakendste dinovondsten in verschillende kunststromingen, waaronder film. Maar wordt het scenario van Jurassic Park ooit écht mogelijk? Kunnen we met dinosaurus-DNA prehistorische monsters reïncarneren? Koen Stein zoekt het uit tot op het bot.

    22 mei 2025 om 19.30 uur